Ready to act of ready to go?

Israel ‘ready to act’ over Iran‘, zo kopt BBC News vanmiddag. Nadat Iran eerder deze week met despierballen rolde door een aantal lange afstandsraketten te testen die tot Israël kunnen vliegen, kon een dergelijke reactie niet lang uitblijven. Aan de andere kant was een Iraanse reactie op een Israëlische aanvalsoefening evenmin verrassend. Maar of ‘ready to act‘ ook betekent dat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren valt nog te bezien.De afgelopen weken waren een lastig te decoderen brij van diplomatieke uitspraken van de EU, de VS, de G8, de VN, Iran en Israël. Nu ik zelf zal afreizen tot binnen het bereik van een Iraans Shahab-3 raket, doe ik mijn uiterste best te achterhalen wat een en anderwerkelijk te betekenen heeft en om de ketting aan tegenreacties te voorspellen die onvermijdelijk op iedere uitspraak of actie van een betrokken partij volgt.Zullen opgevoerde sancties van de internationale gemeenschap tegen Iran het verkrijgen van een visum bemoeilijken? (Het antwoord: nee.) Zal mijn vlucht met Iran Air nog op een Europese luchthaven kunnen landen? (Het antwoord:waarschijnlijk wel.) Wat zijn de belangen van alle betrokken partijen om al dan niet tot geweld over te gaan? En is de logica om voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in te grijpen sterker dan die om dat later pas te doen? (Het antwoord: ondoorgrondelijk.)

Er is me wel wat aan gelegen hoogte te krijgen van de ware intenties van Ahmadinejad, Bush en Olmert. Als ik kan vermijden in tijden van oorlog in oorlogsgebied te zitten, doe ik dat graag. Tussen de schietspelletjes door valt echter een voorzichtiger geluid te beluisteren. Van generaals die waarschuwen dat de Verenigde Staten er niet nog een front bij kunnen hebben. Van Israël zelf, dat bij monde van minister van Defensie Barak benadrukt dat de diplomatieke middelen na al die jaren nog helemaal niet uitgeput zijn. Van Iran, dat verklaart dat het echt niet zit te wachten op een militaire aanvaring.

Ready to act zegt in het spel ‘chicken’ niet veel meer dan dat. Niet iets om me te weerhouden. De voorlopige conclusie: ready to go.

Reacties

Ben zelf in Iran geweest. Mijn Iraanse begeleider vertoonde vaak angstmomenten. twee kerels op een bromfiets naast onze taxi en naar binnen glurend bleek een patrouille te zijn van de godsdienst politie. Een verstarde blik vfan mijn begeileider. Maar ook leuke amusante momenten in een prachtig historisch land. Een broodje swarma op een rol bij een soort swarmazaak bleek later te bestaan uit schapendarm. Knapperig en niks mis mee, maar toch…. Dreiging of niet. Het zijn alle lieve en vriendelijke mensen met een trekje van terughoudendheid , ingegeven door een vorm van angs voor de overheid die wij absoluut niet kennen. Alle kolommen geschreven door u de schrijfster zijn zéér lezenswaardig.

door Onbekend op 07.19.08 om 12:18

Veel plezier in Iran. Ik ben vandaag net terug gekomen van een trip van 11 dagen in Tehran. Een erg mooie ervaring waar ik met heel erg veel plezier op terug kijk.

door Onbekend op 07.19.08 om 21:46

Laat een reactie achter

Subscribe Naar boven