Binnenshuis en buitenshuis

Er is nog niemand die we tegen zijn gekomen die het eens is met de huidige regering. Liberalen, gelovigen, ouderen en jongeren beginnen allemaal op een zeker moment over hun ‘stupid government‘. Dat Ahmadinejad hier elke avond het nieuws lijkt te openen is dus betrekkelijk effectloze propaganda. En het maakt mensen evenmin geneigd zijn wetten in acht te nemen. Buitenshuis, vooruit. Maar binnenshuis doet iedereen gewoon waar hij zin in heeft. En dat is lang niet altijd officieel toegestaan.Een voorbeeld: het roken van een waterpijp was enige tijd volledig verboden, maar is nu oogluikend toegestaan, zolang het maar binnen een café gebeurt en niet zichtbaar op het terras. Een ander voorbeeld: het drinken van alcohol is uit den boze en weinig populair, maar wel eenvoudig mogelijk, thuis dan. In de bergen bij Shiraz, waar de fameuze Shiraz-druif groeit, brouwt men rustig wijn als niemand kijkt. In dit internetcafe blijkt de populaire Nederlandse site Hyves geblokkeerd, maar geen nood, de eigenaar heeft niet meer dan anderhalve minuut nodig om de site alsnog tevoorschijn te toveren. 

Het strikte onderscheid tussen wat op straat kan en wat thuis wordt gedaan gaat eeuwenlang terug. Voordat de Arabieren het Perzische Rijk binnentrokken was men hier nog niet islamitisch. Vanaf het moment dat de islamitische wetten werden ingevoerd, het Arabische schrift werd geïntroduceerd en het Arabisch de officiele taal werd, leidden de Perzen een dubbelleven. De traditionele huizen zijn precies het omgekeerde van een Europees huis; in plaats van een grote tuin met in het midden een huisje, vind je hier grote huizen met in het midden een tuin, ommuurd door de kamers van de woning.

In de woestijnstad Kashan staat een aantal huizen van rijke kooplieden uit de negentiende eeuw die volgens dit systeem gebouwd zijn. Het zijn subliem gedecoreerde onderkomens, met vertrekken voor in de zomer en de winter, koeltorens die de kelders fris houden en meerdere groene binnenplaatsen.

Aan de deur van deze huizen hangen twee kloppers: een kleine voor vrouwelijk bezoek en een grote voor de mannen. Waar binnen overgaat in buiten kun je maar beter zorgen dat de juiste persoon de deur open doet.

Meer weten over Iran? Stel jouw vraag aan Marina en ze gaat op onderzoek uit!

Reacties

[…] niet de eerste keer dat we naar Qom proberen te gaan. Eind juli al begaven we ons van Teheran naar Kashan en besloten een korte tussenstop in het tussengelegen, heilige Qom te maken. Het was nog vroeg, wij […]

door Iran in ontmoetingen: op 05.21.11 om 18:12

Laat een reactie achter

Subscribe Naar boven