Goed nieuws is geen nieuws

De Engelstalige kranten die in Iran worden uitgegeven zijn een attractie op zich. Het is een genoegen de stukken te lezen, vanwege de juichende pro-Iraanse toon.Wat stond er op zondag 10 augustus (de dag nadat de onrusten in de Kaukasus begonnen) in Iran Daily (ook in dagelijkse pdf-versie)? Op de voorpagina, naast nieuws uit Georgië, een bericht dat stelt dat Iraanse diplomaten duidelijk de Iraanse standpunten moeten blijven uitdragen. “Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyyed Ali Khamenei on Saturday said that Foreign Ministry (sic) should correctly reflect the growing glory and might of the Islamic Republic.”

Op pagina twee staat een juichend, maar ongeloofwaardig artikel dat ons leert dat de binnenlandse misdaadcijfers de laatste twee jaar met 50% gedaald zijn. Op pagina drie bevindt zich nieuws over de voortgang van de onderhandelingen met het IAEA over het Iraanse nucleaire programma en een klein artikeltje dat de positie van het westen bekritiseert: “The western attitude toward Iran is sort of reminiscent of the behavior of a depressed man who is extremely sad in a moment and unnecessarily joyful in another. At one instance the US and Europe speak of imposing sanctions on Iran and in another they deny that they had set a deadline for Iran to respond to incentives […]. The bottom line is that the West sooner rather than later will have to pay a high price for its contradictions vis-à-vis Iran, which all things considered is in a superior position in the nuclear stalemate.”

Doorbladeren leert ons dat de electriciteitscrisis die Irak heeft getroffen niet door de VS opgelost kon worden, zodat Iran daar nu de handen uit de mouwen zal steken: “[…] the Iraqi people look now to Iran, not the US, for a better life.” Ook helpt Iran verderop in de krant bij de reconstructie van Libanon, worden de banden met Tajikistan aangehaald, zal het Iraanse automerk Saipa een nieuw type uitbrengen en is een Iraanse neuschirurg als een van de enige twee niet-Amerikanen uitgenodigd voor een conferentie over plastische chirurgie.

Nieuws van over de grens is er ook. Zo gaat het slecht met de economie van de OESO-landen. En op buitenlandpagina tien is 70% van de Amerikanen tegen George Bush, terwijl voormalig senator Edwards van North-Carolina zijn immorele gedrag heeft toegegeven.

Op de sportpagina ten slotte worden de kansen van judoka Sourian goed ingeschat en op de achterpagina goed nieuws over Iraanse films die in de prijzen zijn gevallen en een bericht over het World Peace Carpet dat Iran zal gaan weven. Over dat tapijt las ik vorige week ook al in de krant.

Laat een reactie achter

Subscribe Naar boven