PS03 – Wat wil de Iraanse massa?

Op het Plein in Den Haag verzamelde zich vandaag een dependance van protesterenden die dezelfde leuzen aanhieven als men in de straten van Teheran doet. Hoeveel Iraniërs er daar dagelijks nog naar buiten gaan is onduidelijk en ook prognoses van hoe lang het nog zal duren verschillen van ‘het zal nu langzaam doodbloeden’ tot de analyse van Teheraanse paintball-kampioen Reza die (bijgevoegde) foto’s van de afgelopen dagen met me deelt. Hij constateert dat de massa – naar zijn zeggen vijf miljoen mensen in Teheran – een zelfstandige, onvoorspelbare kracht is geworden. Hij gelooft ook niet dat men snel moe zal worden van het dagelijks de straat op gaan. Mousavi heeft al opgeroepen de demonstraties te stoppen, maar dat heeft geen effect gehad.

Dat tekent wellicht de positie van Mousavi. De eventuele opvolger van Ahmadinejad wordt niet alleen door Obama weggezet als ‘niet fundamenteel anders dan de huidige regering’. Veel Iraniërs denken hier hetzelfde over: Mousavi is niet charismatisch, heeft geen scherpe visie of gedachten, maar kon toevallig profiteren van het feit dat hij oppositie is van de huidige regering.

Deze manifestaties lijken daarom vooral tégen te zijn. Tegen het verloop van de laatste verkiezingen, tegen president Ahmadinejad, misschien zelfs tegen het theocratische systeem. En dat daarvoor een gigantisch draagvlak is in het hele land, daar ben ik na mijn reis door Iran deze zomer van overtuigd. In de kleinste dorpen in het noorden, waar ik logeerde bij basij-milities (die wij religieus fundamentalistisch zouden noemen), was men ontevreden over de huidige regering wegens corruptie. In de rijke wijken van de hoofdstad was men ontevreden wegens wanbeleid. In de parken deelden vrouwen stiekem folders uit in protest tegen meer vrijheidsbeperkende wetten. Studenten in alle hoeken hekelden het theocratische systeem. Maar een tegenbeweging is een ingewikkeld ding, hoe zelfstandig het ook lijkt te bestaan. Zoals Reza zegt: "Wat dit voor de toekomst betekent is onzeker."

Reacties

Hoi, vanaf begin augutus hoop ik met een vriend van me in Iran te zijn. Heb je enig idee van de praktische bezwaren die we tegen kunnen komen? Hoe strikt zou de politie handelen ten aanzien van buitenlanders? Is het meer of minder dan de verplichting om te laten zien wat voor foto’s je genomen hebt? En verder, hoe zou de bevolking (voor- en tegenstanders van de regering) in het algemeen naar buitenlanders kijken? Nog steeds als geïnteresseerden die ze hun ongetwijfeld hun mooie land willen laten zien of als ramptoeristen voor spectaculaire verhalen? Ik ben benieuwd, want deze reis hadden we lang gepland voordat we überhaupt van de verkiezingen wisten, laat staan dat we wisten dat het zo uit de hand zo gaan lopen. Groetjes, Ferry

door FerryVermeer op 07.12.09 om 01:47

Beste Ferry, Hoe de situatie in Iran nu precies is weet ik niet, maar in mijn ervaring is de politie niet zo begaan met buitenlanders. Niemand heeft mij ooit gevraagd foto’s te laten zien, maar je moet uiteraard geen militaire objecten of andere gevoelige zaken fotograferen om wantrouwen te voorkomen. Dat geldt natuurlijk in ieder land, net zoals dat je over de grens maar beter niet in demonstraties kunt meedoen. Naar ik heb gehoord is het land – Teheran misschien uitgezonderd – nu rustig. Ik verwacht dat de bevolking erg blij zal zijn buitenlanders te zien, misschien wel juist nu. Goede reis! Marina

door Marina op 07.12.09 om 15:50

Laat een reactie achter

Subscribe Naar boven