PS04 – Wat gebeurt er toch allemaal in Iran?

U weet wat Mandela zei: “Our common humanity transcends oceans and all national boundaries. Let it never be asked of any of us what we did when we knew another was oppressed.” Allemaal goed en wel met de onderdrukking en met mogelijke historische en revolutionaire ontwikkelingen, ik wil eigenlijk gewoon weten of alles in orde is met mijn vrienden en bekenden. Dus als u mij vraagt wat ik deed, dan was dat weinig heroïsch. Toen ik klaar was met het schrijven van stukjes belde ik een rondje Iran, omdat de geruchtenmachine over wat er zich daar voltrekt anders nauwelijks te verifiëren is. En omdat het nieuws nooit berichten over de massa ontstijgt.Maryam – mijn logeeradres in Teheran – is de hoofdstad uit getrokken en verblijft nu bij haar ouders. In Sirjan, een stadje van nog geen 200.000 inwoners in het zuiden van het land, zijn protesten geweest, zo vertelt ze. Veel mensen zijn gearresteerd. Ze wil liever niet aan de telefoon praten. Of ik me geen zorgen wil maken, ze zal schrijven. Ik wacht.

In Teheran gaat Reza nog elke dag de straat op. Vandaag bij thuiskomst om half elf lokale tijd doet hij verslag. Er waren naar zijn zeggen zeker 50.000 militairen en andere milities op straat die geweld niet schuwden. “Ik leef nog”, zo concludeert hij, “maar ik voel me belabberd.”

Vanuit provinciestad Kashan bericht Hamid per e-mail oud nieuws. Dat men zich niet neerlegt bij de uitslag van de verkiezingen. Dat niemand de toespraak van Khamenei van vrijdag serieus neemt. Dat ze af willen van de fundamentalisten en wachten op democratie. Of er in het nauwelijks 300.000 inwoners tellende Kashan gedemonstreerd wordt blijft onduidelijk. Wel zijn ze op de hoogte van de massale protesten in de grote steden.

Wat er allemaal aan de hand is in de straten van Iran is daarmee nauwelijks verhelderd, maar mijn grootste nieuwshonger naar het welzijn van mensen is gestild. Wellicht is het eigen aan historische momenten dat de volle omvang pas te overzien valt in de toekomst.

Laat een reactie achter

Subscribe Naar boven