Alternatieve Troonrede

“Leden van de Staten-Generaal,

Deze week is het de EU weer niet gelukt om het eens te worden over de verdeling van 120.000 vluchtelingen. Op 500 miljoen Europeanen is dat zoiets als geen plek kunnen vinden voor één extra paar sokken in het gehele bagageruim van een Boeing 747.

Aan de buitengrens van Hongarije – tevens de buitengrens van óns Europa – is de afgelopen tijd een stalen hek opgetrokken. Er patrouilleren daar duizenden soldaten. Negen Syriërs en zeven Afghanen wacht tot drie jaar gevangenisstraf, omdat zij onder prikkeldraad door zijn gekropen.

Het Kabinet heeft niet kunnen verhoeden dat ze onze grenzen sluiten, maar waakt ervoor dat hetzelfde met onze ogen gebeurt. Nederland bouwt geen muren, tenzij voor scholen, theaters en ziekenhuizen. Daarom zal Nederland zich het komende jaar internationaal hard maken voor ruimhartige opvang van asielzoekers. Wij zullen de andere lidstaten aanspreken op hun verantwoordelijkheid, door het uitoefenen van diplomatieke druk én door het geven van het goede voorbeeld.

De begroting van ons land is zorgvuldig doorgerekend op de effecten van dit beleid. De minister van Financiën kan u verzekeren: we hebben genoeg.”

Dit stuk is eerder gepubliceerd in nrc.next (19-09-2015).

 


2 reacties op “Alternatieve Troonrede”

  1. Giovanni zegt:
    25-11-2015 om 16:21 uur

    Hoi Marina, ik kwam je vandaag zomaar, onverwacht tegen in een trappenhuis, als een enigszins merkwaardige kruising tussen een blokfluitspeler en adviseur met een politieke agenda.Je bezocht wat leek op een besloten feest, maar we hebben even gepraat, zonder veel woorden. Een korte maar prettige ontmoeting. Dat je in die droom zwart haar had, maakte blijkbaar niet uit. Ik herkende je niettemin maar vraag me niet hoe, want dromen zijn vreemd. Maar goed, omdat ik de beleefdheid ook wil retourneren, bij deze een hartelijke groet terug, in RL dan toch 🙂 Het ga je goed, Rinibin 😉

  2. Haha, ik zie dit nu pas!
    Ik probeer me deze ontmoeting te herinneren, maar weet alleen wat ik bovenaan de trap vond.

    Leuk van je te horen, veel goeds!

Reageer