Feestdagen

Met de eerste ijzige zonnestralen zichtbaar in het oosten moet ik nog een paar adressen langs voor ik me tot volgend jaar in mijn Laplandse residentie terugtrek. Wat restwoningen van mensen die niet aan kerst doen, maar je weet maar nooit hoe ze daar dit jaar over denken.

Bij de meeste adressen twijfel ik niet over de situatie. Vliegt me eenmaal door de schoorsteen een donkere rookwalm naar de keel, dan besluit ik op het laatste moment het pakje met de wollen wanten te vervangen door iets passenders. Tref ik een voor tweeën gedekte tafel met de flessen leeg en de glazen nog halfvol, dan weet ik dat ik even goed moet nagaan of ik de juiste sok aan het vullen ben. Ik constateer hier één bekering (met kerststal, koningen nog niet gearriveerd), twee wilde drinkgelagen en een onduidelijk geval.

Het is Marina. Zij zit ineengedoken op de bank. Rondom in de kamer liggen kaarten met engeltjes en sneeuwpoppen en soms met vroom zingende kinderen.

In de keuken registreer ik het bewijs van pogingen tot het bereiden van dingen waar een keukenmachine voor nodig is. Een patroon van rode spetters siert alle vier de muren. Het gevecht met de scharrelkalkoen heeft wat schampsporen achtergelaten. Het beest bevindt zich bibberend in een hoekje.

Op het televisiescherm wisselen de hoogtepunten van Jensen, Dancing on the Stars en the Sound of Music elkaar af. Halverwege de muur heeft het plakband waarmee de lampjes vast moesten zitten het opgegeven. Ze flikkeren zenuwachtig mee met het televisiebeeld.

Het is duidelijk dat Marina aan het bekomen is van een elektrocutie door de kerstverlichting. Haar haren verwilderd, haar ogen zijn wijd opengesperd.

Zo nu en dan grijpt ze een kaart uit de stapel, vouwt hem open en maakt een grimas naar de tekst.

Zij kan wel een paar weken rust gebruiken. Uitzicht op oneindige sneeuwvlakten, het geluid van dartelende rendieren op de achtergrond. Ik kijk naar Rudolph. Vastbesloten niet meer dan het absoluut noodzakelijke gewicht te trekken schudt hij resoluut nee. Terwijl we opstijgen wens ik haar het nieuwe jaar.


Reageer