Het nut van de bezem

U weet, Amsterdam is een dorp. Althans dat zou het graag willen zijn. De grote stadsproblematiek maakt het toch moeilijk daar in te geloven. Het is lastig om een dorp te noemen dat zo veel daklozen huisvest, nou ja niet huisvest. Ze mogen dan wel bekende gezichten zijn waardoor het opvalt als er een nieuwe bijkomt, als er eentje van de ene op de andere dag verdwijnt merken we dat nauwelijks op.

En in de meeste dorpen zoek je tevergeefs op straat naar je nieuwe huisraad. In Amsterdam is het daarentegen geen probleem om je inrichting vrijwel volledig binnen het bestek van een dag van verschillende straathoeken te plukken. Afgelopen week nog vond ik een volledige huiskamer zo neergezet dat het leek alsof de familie even weg was om straks weer verder te gaan met theedrinken. Alleen de televisie ontbrak, maar het tafeltje daarvoor stond al klaar. Eerder zag ik prachtige bedden met muffige matrassen waarop je je elke avond uit logeren waant bij oma. En zelfs de badkamer hoeft geen probleem te zijn, want met het aanbod van wasbakken en toiletpotten hoef je zelf alleen nog voor een douchegordijntje te zorgen.

Vandaag zag ik bij het Weesperplein een meneer lopen met de fiets aan de hand. Het duurde even voor ik dat doorhad, want de fiets wist zich goed te verschuilen onder van alles en nog wat. Ik denk eigenlijk niet dat het mogelijk was er nog op te fietsen, tenzij je een manier wist om jezelf op de grote bult met dingen te hijsen die bovenop het zadel bevestigd was en die waarschijnlijk de bezittingen van de meneer waren. Het opvallendst aan de constructie was de bezem die recht omhoog stak vanaf de bagagedrager.

Vertwijfeld vervolgde ik mijn weg. Een bezem is nu niet het eerste wat ik zou verzamelen op het moment dat ik geen dak boven mijn hoofd had. En gezien het Amsterdamse straatbeeld denken de meeste daklozen daar zo over, want als ze allemaal dagelijks een stukje zouden bezemen zouden veel plaatsen er anders uit zien. Er moest dus een diepere gedachte achter zitten. Eerst verzon ik dat het een alternatief vervoermiddel was, want als de fiets niet meer geschikt is om je voort te bewegen, dan neem je toch de bezem? Dit idee zette ik al snel uit mijn hoofd, ik herinner mij geen enkel plaatje waarop een man een bezem bestijgt. Misschien, zo bedacht ik, was een bezem handig voor het evenwicht. Maar dan zou je hem eerder horizontaal monteren.

En toen reed ik dus langs de huiskamer en vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Natuurlijk, tegen de bladeren onder de bank!


Reageer