Hogere wiskunde

Wereldwijd zijn er zo rond de 200 landen. Dat is een ruwe schatting, want niet iedere staat wordt algemeen erkend. Zo bevindt zich tegen de grens van de Oekraïne een orthodox communistisch ministaatje dat zich Transnistrië noemt, maar dat door de rest van de wereld wordt beschouwd als een onderdeel van Moldavië. Aan de kust van Australië kan men de Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands vinden, maar ook zij hebben voorlopig nog geen zicht op een zetel bij de VN. En de status van de Westelijke Sahara, Palestina en Koerdistan zijn, net als het geval Taiwan, op zijn minst omstreden.

Grensconflicten zijn bron van veel leed en ongemak. Als je in Transnistrië zonder visum reist –wat niet anders kan, omdat het land officieel niet bestaat- kan je daar bij de douane flink voor worden beboet. Een homoseksueel die in Australië woont moet naar het naastgelegen koninkrijk vertrekken om in het huwelijk te treden. En wie aan de verkeerde kant van de veiligheidsmuur in Israël is beland heeft het vaak slecht getroffen.

In Amsterdam wonen mensen met meer dan 170 verschillende nationaliteiten, vrijwel ieder land heeft dus een afgezant in deze stad. Hoewel dat een grote variëteit aan restaurants met uitheemse keukens oplevert kan niet iedereen zich even goed vinden in het idee dat het ook fundamentele verschillen met zich meebrengt. Burgers van een ander land zijn immers crimineler en luidruchtiger en laten hun kinderen te lang buiten spelen.

Voor het WK voetbal hebben zich 32 landen gekwalificeerd. Nederland heeft zich tot nu toe weten te handhaven, maar als ik afga op hoe de meeste mensen die ik ken hun voetbalpool hebben ingevuld kan dat niet lang meer duren. De finale gaat onvermijdelijk tussen Argentinië en Brazilië. Over een week resten ons alleen wat wuppen die na een paar wedstrijden door te hebben gebracht op tafels met vetvlekken en bierkringen hardnekkig weigeren te blijven plakken en met treurige boogjes op hun kop op de grond eindigen tot niemand nog de moeite neemt ze op te rapen. Geen feest dus.

En hier is waar het grote voordeel van 170 nationaliteiten zijn intrede doet. Wie goed heeft geluisterd ontging ook het bizarre commentaar niet dat geleverd werd door de buren die zo te horen echt geen verstand van voetbal hebben. Vergis u niet, zij keken naar een andere wedstrijd! Wie weet wel die van het winnende team… En een korte rekensom leert dat in Amsterdam de komende weken elke dag wel iemand zal winnen.

Sluit je aan, toch nog reden voor een feestje.


Reageer