Hoofddoek

Het is niet eens echt de hitte waardoor het dragen van een hoofddoek en manteau wat oncomfortabel valt. Het is meer de totale onwetendheid over hoe alles erbij hangt en of dat nog volgens de code is, naast het vermoeden dat een vuilniszak nog beter zou staan, die de overstap van onbedekt naar gesluierd voelbaar maakt. Het waait hier harder dan ik had voorzien, dus mijn zorgvuldig op licht- en luchtigheid op de Dappermarkt uitgezochte hoofddoek heeft alles behalve de neiging recht te blijven zitten. Zodra ik om het even welke ruimte binnenga voel ik onmiddelijk de neiging alles weer af en uit te doen. Dat is natuurlijk niet comme il faut; alleen de beslotenheid van het eigen huis geeft wat bewegingsvrijheid.

Onze gastvrouw vertelt hoe ze zou willen dat ze buiten een t-shirt kon dragen en dat de sluierplicht aanleiding geeft tot onzinnige oordelen over mensen op basis van de hoeveelheid zichtbaar haar.

De nieuwe kleding is voor het mannelijke deel van het gezelschap evenmin zonder obstakels. Net nog zijn we rondgeleid door het Nationaal Museum, waar we opgravingen uit verre oudheden, Perzische tapijten en een replica van Rembrandt door Irans beroemdste schilder hebben bewonderd. Terug in huis verpopt de gids zich en lijkt zonder bril, hoofddoek en schoenen een geheel nieuw persoon. Precies op tijd wordt een tweede voorstelronde met haar vermeden.


Reageer