Ik lust spruitjes

“Morgen eten we dus weer broccoli?”

Mijn oma wijst naar de spruitjes en kijkt mij vragend aan.

Nee, morgen eten we geen broccoli en wat mij betreft liever ook geen spruitjes, maar nu ze er toch liggen kunnen we ze net zo goed bij de naam noemen.

Het is niet eenvoudig in de Servische keuken wat anders te introduceren dan zuurkool, paprika en bonen. Tenzij het vlees is, dat spreekt voor zich. Spruitjes liggen niettemin boven de toonbank, in bakken op de buurtmarkt. Het geluk van de Servische kinderen is dat vrijwel niemand begrijpt wat je ermee aan moet vangen.

Wat dus niet hoeft te betekenen dat ze niet per kilo diezelfde toonbank over gaan, want nu is het seizoen. De meest ordinaire ingrediënten krijgen hier zo als vanzelf nieuwe toepassingen en bereidingswijzen. Neem tofu. In mijn bonenstoofschotel tref ik maar liefst één stuk van twee vierkante centimeter aan. Hij drijft een beetje eenzaam in de tomatensaus en ik had hem bijna niet opgemerkt, tot oma zei: “Ik snap niet hoe het kan, maar die boter van jou, die smelt niet.”

Dat die boter van mij een vleesvervanger is en derhalve niet alleen vlezige varkenskarbonades, maar ook minder herkenbaar dierlijks als leverpastei, worstjes en kip (dat is geen vlees, dat is kip!) pleegt te vervangen, is een terugkerend thema van verbazing onder de buurvrouwen die op de koffie komen. “Zij eet niks!”, zo constateren ze. En dan volgt een hoofdschuddend relaas over hun eigen kleindochter die niet eens worteltjes lust, alleen nog zilvervliesrijst wil en de witte stukjes kip uit de schaal pikt.

Wel, er kan veel over mijn eetgewoonten gezegd worden, maar spruitjes accepteer ik. En morgen worden het dus spruitjes. Waarvan de ware naam in het Servisch natuurlijk geen broccoli is, maar letterlijk vertaald ‘kooltjes’. Het wachten is op het moment dat oma of een buurvrouw de kilo onbekend groen bij gebrek aan kennis over de bereiding in een vat met zout stopt om aldus ‘zuurkooltjes’ te worden.

Dat lijkt me pech voor mij of voor de Servische kinderen, maar bijgevolg wel een succes voor bij de koffie.


Reageer