Overpeinzing bij de kapper

Sommige mensen zijn bang voor de tandarts. Ik niet. Ik ben bang voor de kapper. Vroeger bereidde ik me op een kappersbezoek een paar weken mentaal voor en liet ik vervolgens mijn haar extra kort knippen zodat ik het volgende bezoek zo lang mogelijk uit kon stellen. Tegenwoordig probeer ik mezelf te overrompelen en op die manier de bedenktijd tot een minimum te beperken. Ik loop dus gewoon af en toe bij wijze van verrassing een kapperszaak in.

Misschien dat mijn kappersangst te verklaren valt: een kapperswinkel en een slagerswinkel vertonen bijzonder veel gelijkenissen. Hygiƫnische tegels op de vloer, een spiegelwand (moet u maar eens op letten) en het geluid van machinerie. Maar terwijl je bij een slager met een gerust gemoed achter in de rij sluit om vervolgens een kipfiletje aan te wijzen voel je je bij een kapper voornamelijk alsof je de volgende kandidaat bent om zelf geslacht te worden.

Zo niet deze keer, want mijn nieuwe kapper heeft van binnen warempel iets weg van een huiskamer. Er staat een bank, er hangen gordijntjes en op een rieten tafeltje bevindt zich een schaakbord. Uit de radio schalt een neutrale zender die de coiffeur een goed excuus geeft zich met het zorgvuldig ontwijken van je oren bezig te houden en niet met jouw laatstgenoten vakantie.

En het werd nog veel beter, want eenmaal weggezakt in de bank stond er een grote plant ideaal opgesteld: precies zo dat niet iedere voorbijganger mij zomaar door het raam kon zien zitten, maar ik hen wel. Wat een opluchting! Waarschijnlijk denken de meeste kappers dat het gunstige reclame is, maar geslacht worden voor het gigantische raam dat elke kapperszaak heeft, voor het oog van heel Amsterdam, dat is zonder twijfel mijn grootste nachtmerrie.

Deze keer had ik dus ruim de gelegenheid ongemerkt mensen te bespieden terwijl ik mijn tijd uitzat. Gezien de omstandigheden besteedde ik wat extra aandacht aan hun haardracht. De zon scheen voor het eerst in ruim een week door het gigantische raam. En plotsklaps werd ik geconfronteerd met een prangende vraag. Als moslimvrouwen hun hoofd in het openbaar bedekt moeten houden, waar gaan zij dan naar de kapper?


1 reactie op “Overpeinzing bij de kapper”

  1. Mijn huidige kapper heeft laminaat op de muren aangebracht, bij wijze van behang.
    Ik moet daar altijd naar kijken, en blijven kijken. Tegen de tijd dat ik eraan gewend ben, sta ik alweer bijna buiten.

Reageer