Stem wijzer

Vroeger hoefde je niet zo lang na te denken over op wie je ging stemmen. Bij je geboorte stond al zo goed als vast of je tot de achterban van de liberalen, de sociaal-democraten of de christendemocraten zou gaan behoren. En de school, voetbalclub en radiozender verzekerden dat je niet van de uitgestippelde route afweek. Wat een gemoedsrust moet dat gegeven hebben!

Inmiddels zijn de meeste kiezers veranderd van goed in hun levensbeschouwelijke achtergrond verankerde wezens in zwevende twijfelaars. Vaak klaagt de politiek over de daardoor veroorzaakte onvoorspelbaarheid, maar vergeet het onbehagen van de kiezers niet! Hoewel je zou verwachten dat een vogelperspectief beter overzicht biedt op wat er te kiezen valt dan ooit mogelijk was van half verscholen achter een zuil, wordt het er niet makkelijker op.

Hoefde je vroeger geen enkel verkiezingsprogramma door te lezen, inmiddels ben je aan jezelf verplicht ze allemaal te bestuderen. Gelukkig kan op basis van vorm al gauw het een en ander uitgesloten worden. Een partij die niet in staat is onder de leden iemand te vinden die het partijstandpunt in logische zinnen en met een zekere opbouw kan verwoorden kan dat in de Tweede Kamer natuurlijk net zo min.

Bij mij resten dan nog altijd een heleboel partijen die op de inhoud beoordeeld moeten worden. Daarvoor ga ik over tot de irrationele benadering: als wat er staat hevige gevoelens van walging of woede oproept valt de partij af. En daarmee blijven de echte moeilijkheden over.

Gelukkig is er op zo’n moment de stemwijzer om verheldering te brengen. Dat was altijd een prima oplossing: één keer invullen en nooit meer over nadenken. Jammer genoeg zijn er tegenwoordig zeker drie tests op internet te vinden die beweren je ware politieke aard vast te stellen. Toch, elke keer als ik een stemwijzer opnieuw invul komt er iets anders uit. Alle stemwijzers zijn het bovendien met elkaar oneens. En ik met alle stemwijzers, want er komt nooit uit wat ik me had voorgesteld!

Langzamerhand vraag ik me af waarom we tijdens de verkiezingen niet gewoon kunnen reageren op een aantal stellingen met een ondubbelzinnig ‘ja’, ‘nee’, of ‘interesseert me niet’. Zowel de prioriteiten van het volk als het meerderheidsstandpunt zouden meteen duidelijk zijn en niet via een omslachtige tussenstap in de Tweede Kamer bepaald hoeven worden. Die Tweede Kamer kan zich dan mooi richten op de vragen voor de nieuwe stemwijzer, plus –heel belangrijk- een verbod op alternatieve stemadviezen.


2 reacties op “Stem wijzer”

  1. Anonymous zegt:
    27-10-2006 om 13:39 uur

    Leuk zeg zo’n reactiemogelijkheid!

  2. Ha, ja, zoals het pak wasmiddel dat al tijden anoniem voor 2,69 in het schap stond ‘s naar voren wordt gehaald met een schreeuwerig bord: “NU voor slechts 2,79! (Dat is goedkoop!)”

Reageer