Wisseltruc met paspoorten

Een paar keer smeken om alsjeblieft voor te mogen in de (door mij met ongeveer een uur onderschatte) rij voor paspoorten en security op Schiphol en een ongeëvenaard sprintje met mijn bagage. De take-off van mijn Brexit-reis had weinig nodig. Het is 28 oktober 2019 en ik kan als vanouds zonder extra stempels, visa, of controle het vaste land van Europa af.

Eenmaal nahijgend in mijn stoel geschoven, tussen een vriendelijk glimlachende dame met hele dikke eyeliner en een gezette Indiër, laat die laatste niet na te benadrukken dat hij het hoogste belastingtarief betaalt en blijft terloops vermelden dat hij Nederlander is.

“Dit paspoort heb ik net twee weken”, glundert hij. Hij legt een glad, biometrische exemplaar naast zijn volgestempelde reisdocument uit India. Nog eens twee weken, dan moet hij die Indiase inleveren. Tegenwoordig moet je kiezen: Nederlander of iets anders. Brits of Europeaan.

Onder ons glinstert de Ierse Zee, met windparken en tankers en de landingsstrook. “Het is saai, in zo’n vliegtuig zitten. Ik reis veel. Nu naar Liverpool, straks een paar dagen voor meetings in Engeland, eind van de week terug naar Nederland. Vorige week was ik in Denemarken. Mijn bedrijf heeft het Europese deel volledig losgemaakt van het Britse. Verder merk ik niet zoveel van de Brexit.”

Die is dan ook meer van papier dan zijn beide paspoorten en net weer uitgesteld, van 31 oktober naar een datum in januari. Het lijkt er dus op dat ik voor mijn terugweg evenmin weinig te vrezen heb. Maar ik vraag me af of mijn buurman er op den duur geen spijt van gaat krijgen, die permanente wisseltruc met zijn paspoorten. Straks heeft hij fout gegokt, gaat Groot-Brittannië de banden met de Commonwealth weer aanhalen en wordt het als Indiër makkelijker erheen te reizen dan als Nederlander!

“Mocht ik mijn baan kwijtraken, dan kan ik in elk geval blijven. I’m Dutch.” Een visum geldt gedurende twee jaar en zijn baas regelt het. Misschien gaat hij ook wel in Dublin werken. Bij Google. Hij denkt dat ze hem daar wel willen.

Ankit, 39, tussen Amsterdam en Liverpool


Reageer